Yanmaz satılık cami dedikodularına açıklık getirdi

DüzceSonHaber

Yanmaz satılık cami dedikodularına açıklık getirdi
24.11.2020 - 20:29

Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz, bugün yapılan meclis oturumunda AK Parti, CHP ve İYİ Parti meclis üyelerinin oylarıyla ret edilen merkez camiinin borçlarına mahsuben kamu kurumlarına devri konusunda açıklama yaptı. Muhalefetin dolduruşuna gelerek ne olduğunu anlamadan hareket eden AK Parti meclis üyelerinin tutumundan üzüntü duyduğunu dile getiren Yanmaz; “ umarım bir sonra ki meclis oturumunda hatalarından dönerler “ ifadelerinde bulundu.

CAMİ SATILIYOR DİYE BİR  DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL

Başkan Yanmaz, cami satılıyormuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Yanmaz, Türkiye’nin bir çok bölgesinde diğer belediye ve kamu kurumlarının yaptığına benzer bir durum olduğunu söylerken, söz konusu durumla ilgili Cumhurbaşkanı kararnamesinin de orta yerde durduğunu sözlerine ekledi.

MERKEZ CAMİNİ ÜST KATINDA İBADET EDİLEN ALANI

Muhalefetin satış diye ortalığı yaygaraya getirdiğini ileri süren Yanmaz, Cumhur İttifakı üyesi AK Parti meclis üyelerinin de muhalefetin dolmuşuna gelerek hareket etmesine üzüldüğünü belirtti. Yanmaz konunun iddia edildiği gibi Merkez camiinin altında yer alan dükkanları asla kapsamadığını, meclis kararının gerekçesinde yazıldığı gibi alt katta bulunan işyerlerinin değil  üst katında ibadet edilen alanın kamusal haklarının devrini  içerdiğini söyledi. Cami yönetiminin de takas işleminden rahatsız olmadığını dile getiren Yanmaz takas işleminde kaynaklı hiçbir mağduriyetin yaşanmayacağını dile getirdi.

DÜZCE’DE  EVET  AKÇAKOCA’DA HAYIR

Aynı uygulamanın geçtiğimiz aylarda Düzce Belediyesi tarafından  gündeme getirildiğini  dile getiren Başkan Yanmaz, Faruk Özlü başkanlığında ki Düzce Belediye meclisinin MHP’li üyeleri borç takası işlemine ikircim siz evet dediklerini ancak konu Akçakoca olunca ne yazık ki Cumhur İttifakının AK Partili meclis üyelinin hayır demesine anlam veremediğini dile getirdi.

”BELEDİYENİN BORÇ YÜKÜ AZALIYOR”

Merkez Caminin ibadet edilen katının Diyanet’e devrinin yapıldığını belirten Yanmaz, bunu yaparken öncelikle belediyenin borçlarına mahsuben 33 milyon liralık kısmının borçtan düşürüleceğini, bu işlemin gerçekleşmesi için önce Hazine’ye ardından da Diyanet’e devredileceğini söyledi.

BUGÜNE KADAR 20 MİLYON BORÇ ÖDEDİK

Belediyenin 130 milyon lira borçla devralındığını da kaydeden Yanmaz, bugüne dek 20 milyon liralık bir borç azaltması yaptıklarını, bu son cami devri ile birlikte belediyenin borcundan 33 milyon liranın daha eksileceğini ifade ederek bu yapılan işlemlerle yeni projelerin hayata geçmesi için imkan elde ettiklerini söyledi.

BU KONUDA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ VAR

Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz, belediyelerin kamu kurumlarına olan borçları için, kendi mülklerinin yine kamu kurumlarına devredilmesinin bir yöntem olduğunu belirtti. Başkan Yanmaz ‘ Bu yöntem Samsun, Balıkesir, Antalya, İstanbul, Sakarya, Düzce gibi Türkiye’nin birçok şehrinde uygulanıyor. Belediye mülklerinin bir başka kamu kurumuna, dolasıyla hazineye devri ile belediyeler borçtan kurtuluyor. Burada mülklerin kullanım hakkına ilişkin bir durum söz konusu değil. Olay sadece mülkün belediyeden bir başka kamu kurumuna geçmesidir. Yoksa, belediyenin herhangi bir satış ya da kullanım şartı diye bir konu söz konusu değil. Sanırım yanlış anlaşılma oldu’ dedi. Başkan Yanmaz son olarak, işlemlerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle sabit olduğunu da sözlerine ekledi.