Başkan Tuna’dan değerlendirme

Düzce Son Haber Gazetesi; Düzcede gündem, asayiş, spor, siyaset ve Düzce Belediyesi bulabileceğiniz haber portalıdır.

Başkan Tuna’dan değerlendirme
19.09.2018 - 21:38

Cumayeri Belediye Başkanı Recep Tuna, göreve gelmesinin 5. Yılına yaklaşırken ilçede yaptığı yatırımları anlattı. Tuna, Cumayeri’nde önemli sorunları çözdük, bundan sonra da hayallerimiz var dedi.

Cumayeri Belediye Başkanı Recep Tuna yaptığı açıklamada, “30 Mart 2014 seçimlerinde belediye meclis üyesi arkadaşlarım ve teşkilatımız ile birlikte hazırladığımız ve halkımıza söz verdiğimiz beyannameler vardı. Bu beyannameleri en kısa sürede halkımıza hizmet olarak sunmanın gerekliği olduğunu bilerek çalışmalarımıza başlamış olduk” dedi.

“Su arıtma sorunumuz vardı”

Tuna göreve gelir gelmez en büyük şikayetin çeşmelerden akan sularda olduğunu işaret ederek “Bizim 2014 yerel seçimleri öncesi evlere gittiğimizde en çok sorulan sorular vardı. Özellikle içme suyu ile ilgili olarak büyük sorunlar vardı. Suyun menbaandan gelen hatla birlikte yağmur yağdığında çeşmelerden çamur akıuyordu. Halkımız da bir ne zaman temiz su içeceğiz diye serzenişte bulunurlardı. Göreve geldiğimizde önceliğimiz artıma tesisini projelendirmek, neticelendirmek ve halkımıza hizmet olarak sunmaktı. Türkiye’nin en modern içme suyu arıtma tesisini Cumayerli vatandaşlarımızın hizmetine kazandırmış olduk. Şu anda suyumuz çok temiz. Nötr bir su olarak halkımız musluklardan rahatlıkla sularını içebiliyorlar. Tesisimiz en son teknolojik sistemlerde yapılan, artıma tesislerinden bir tanesidir. Yaklaşık maliyeti 3 milyon 600 bin liradır. Tesisin içerisinde her gün laboratuvarımızda 3-4 kez su analizi yaparak, halkımıza veriyoruz. Halkımız bundan sonra Cumayeri Belediyesi’nin şebeke suyunu içebilir. Hatta ben işletmelere geziye gittiğimde su istediğimde bizim şebeke suyundan verin diyorum. Benim çeşmemden akan suyu getirin diyorum. Çünkü ben bunu gölün rahatlığı ile içebiliyorum” ifadelerini kullandı.

“İş merkezi bitti”

İlçe merkezinde belediye hizmet binasının da içinde bulunduğu iş merkezinin tamamlandığını bildiren Tuna, “İkinci sorun ise Merkez Camii’nin bulunduğu yerde atıl bir durum vardı. Deprem yıkılan binalar, ayakta kalan birkaç bina vardı. Bunlar da çoğunlukla şahıslara aitti. Cumayerli vatandaşlarımız buralarda bir iş merkezi yapılması yönünde talepte bulundular. Biz gelir gelmez ona da başladık. Şu anda iş merkezini de açmış bulunuyoruz. Belediye hizmet binası da o iş merkezi içerisinde faaliyetlerine devam ediyor” dedi.

“Sanayi yoksa yüksekokulumuz var”

Tuna, ilçede sanayi yatırımı yapılmaya müsait arazi bulunmadığı için üniversiteye bağlı yüksekokuluna ağırlık verildiğine vurgu yaparak “Başka bir temel sorunumuz ise yüksekokulla ilgiliydi. Biz şunu belirlemiş ve gözlemlemiştik. Cumayeri ilçesi sınırları içerisinde sanayi yapılacak alan yok. Cumayeri’nde sanayi ve tarım alanları mevcut değilse biz alternatif olarak ne yapabiliriz diye düşündük. Bunun üzerine üniversiteye bağlı olan meslek yüksekokulumuzu geliştirmek, büyütmek ve oraya gelen öğrenciler ile birlikte işletme sayısını çoğaltmak yeni iş imkanları oluşturmak için çalışmalarımız oldu. Biz geldiğimizde mevcut okulun kapasitesi 230’du, 2 katlı binaydı. Biz bunun öncelikle 3. Katını yaptık. 550 metrekare bir yapıydı. Daha sonra yan tarafında yeni bir proje yaparak yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alan daha oluşturduk. Bu binayı da tamamlayarak hizmete sunduk. Cumayeri Meslek Yüksekokulu’nda şayet YÖK tarafından belirlenen bölümlerin tamamı gelmiş olsa 2 bin 300 öğrencinin okuyabileceği altyapı hazır. Derslik, laboratuvar, bilgisayar odaları ile birlikte hazır halde bekliyor. Bu sene 2 bölüm aldık. Her sene birkaç bölüm alarak burada ki okulumuzu geliştirmek istiyoruz. Bununla da yetinmedik, yan tarafına bir inşaat daha başladık, o inşaatımız da 3 bin metrekare alan sahip. İnşallah 2 yıl içinde bu binayı da tamamlayıp Cumayeri’nin önümüzde ki 20 -30 yılına hitap edecek olan meslek yüksekokulu kapasitesini sadece 1. Öğretimde 3 bin 500 kişiye çıkarak altyapıyı sunmuş olacağız. Biz mücavir alan içinde sanayi kuramadık ama yüksekokulu geliştirerek burada sanayi gibi istihdam oluşturacak alanların kurulmasına vesile olacağını düşündük” dedi.

“Sanayi sitesi 44 dükkanla esnafımızın hizmetine sunulacak”

İlçede her evin altında bulunan sanayi dükkanlarının tek bir alanda toplanacağını belirten Tuna, “Yine vatandaşlarımız bize her zaman sanayi sitelerini sorarlar. Sanayi esnafı yüzünden sabahları uyuyamıyoruz, akşamları oturamıyoruz derlerdi. Onunla ilgili de çalışmalarımızı tamamladık. Arazimizi aldık, arazi ile ilgili projeyi bitirdik. 2 hafta önce ihalesi sonuçlandı. İnşallah 15 gün içerisinde 44 dükkanlı sanayi sitesi ve terminalimizin yapımına başlayacağız. Temennimiz bu yılın sonuna kadar yüzde 99’unu tamamlayıp, işletmeci kardeşlerimize bu dükkanları sunmak ve onların yerlerini terk edip sanayi sitesinde çalışmalarına devam etmelerini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

“İlçede yüzde 99 oranında çalışmalar tamamlandı”

Cumayeri’nde çalışmaların yüzde 99 oranında tamamlandığını belirterek “Ana çalışmalarımızın ekseninde bunlar dolaştı. Çünkü bunlar bizim söz verdiğimiz projelerdi. Kaldırım, yol, asfalt bunlar zaten belediyelerin asli görevleridir. Biz bunları proje olarak sıralayacağız ama her bir belediye başkanının asli görevi bu icraatlardır. Şu anda Cumayeri’nde alt yapı olarak ilçenin genelinde yüzde 99 tamamlanmış bir alt yapı vardır. 1 kilometrelik yağmur suyu hattı kaldı. Asfalt ihalesi bitti. Bu asfalt yapımı da Ekim sonuna kadar tamamlanacak. Cumayeri’nin alt ve üst yapısında tüm sorunlarının çözülmüş olarak biz halkımızın karşısına çıkacağız” dedi.

“Belediyeyi tüccar gibi yönettik”

Cumayeri Belediyesi’ni memur zihniyeti ile değil tüccar zihniyeti ile yönettiklerini ifade eden Tuna, “Bu işler kolay olmadı. 4 buçuk yıldır kaynaklar problemdi. İller Bankası’ndan bu konuda iyi faydalandık. Belediyeyi bir kamu kurumu müdürü gibi değil, işletmeci gibi yönettik. Bir tüccar, bir iş adamı gibi yöneterek her bir kaynağı dışardan getirmek değil kendi içerisinde kaynak oluşturarak bu hizmetleri sunmuş olduk. Bizim gibi belediyelerin kaynakları sıkıntılıdır. Biz geldiğimizde Cumayeri Belediyesi’nin 7 milyonluk bütçesi vardı. Şu anda 10 milyonluk bütçesi var. 5 yıllık bütçenin karşılığı 40 milyon bütçeye tekamül ediyor. Ama maaşlardan, yakıt giderlerine kadar tüm bütçe bunun içerisinde. Ancak Cumayeri’nde yapılan yatırımların değeri 60 milyon lirayı geçti” dedi.

“Esnafa borç bırakmıyoruz. SGK’nın borçlarını borçtan saymıyoruz”

Tuna ilçede özellikle esnaflara olan borçlara dikkat ettiklerini belirterek” Peki borçla mı yaptınız? Hayır hepsini borçla yapmadım. Şu anda bizim borcumuz 300-500 bin arasında piyasada dönen reel borç. Kimseye bir kuruş borcumuz olmuyor ve kalmıyor. Kimsenin alacağı 2 ayı geçmiyor. Sadece İller Bankası’na borcumuz var. SGK’yı saymıyoruz. Biz yapılandırdık, otomatik olarak ödeniyor. Tüm Türkiye’de bu böyledir. İller Bankası’na borcumuz 8 milyon civarında. Bunlarında ödemesini taksitler halinde yapıyoruz. Ama yatırım değerimiz 60 milyonun üzerine çıktı. Biz bunu belediyeyi işletme gibi yöneterek, kaynakları sadece Ankara’dan değil, içeride kaynak üreterek ilçenin kalkınmasını sağlamaya çalışıyoruz. Örneğin yüksekokulumuzun maliyeti 10 milyon civarında. Ama bizim cebimizden 1 milyon para çıktı. Geri kalanını sağ olsun iş adamlarımız yaptı. Gelecek ile ilgili olarak çok güzel hayallerimiz var. Önce hayal göreceğiz sonra o hayalleri hayata geçirmek için çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“Cumayeri’nde turizme ağırlık vereceğiz”

İlçede sanayi yatırımı olmadığı için alternatifler aradıklarını belirten Tuna, “Cumayeri’nin sanayisi yok ama turizm ile ilgili çalışmalarımız var. Cumayeri Melen havzasında 6 adet rafting işletmesi bulunuyor. Barajdan sona bu işletmelerin tamamı kalkacak. Bunları yok etmeyeceğiz. Bunları merkeze toplayarak bir turizm bölgesi oluşturacağız. Dağınık olmayacak, parçalanmış olmayacak, hepsi bir merkezde olacak. Belediyenin de desteği ile oluşturacağımız sosyal ve sportif alanlarla Cumayeri’ne gelen rafting sporcusunu sayısını arttırarak 500 bin rakamına ulaştırmak istiyoruz. Buraya her gün tur firmaları ile turist geldi. Biz bu sayıyı daha da çoğaltacağız” dedi.

“Motor sporları pisti önemli”

Son olarak Kenan Sofuoğlu’nun yakından ilgilendiği ve ilçede yapılacak olan motor sporları pistini bitirmek için elinden geleni yapacağını söyleyen Tuna, “Diğer bir konu ise motor sporları pist alanı. Bu alan bizim seçim beyannamemizde yoktu. Ben başkan olduktan yaklaşık iki yıl sonra Kenan Sofuoğlu’nun Türkiye’de böyle bir pist yapılması için yer baktıklarını duyduk. Bunun içinde Kaynaşlı da vardı, başka vilayetler de vardı.  Ancak bu tesisi yapmak Kenan Sofuoğlu’nun değil orada ki yerel yöneticilerin yapması gereken bir yatırımdı. Yatırımın tamamı yerel iradeciler tarafından karşılanmak şartı ile yapılacaktır. Kenan Sofuoğlu bir dünya şampiyonu ve biz de o markayı değerlendirerek sokakta ki kazaları en aza indirmek için gençlerin enerjilerini, elektriklerini buralarda gelip atmalarını sağlamak ve karayollarında başkalarının canına kastedecek kazalardan uzak tutmak istedik. İnşallah bu tesisi hizmete açmak istiyoruz. Normalde biz 1 buçuk yıl önce burasının asfaltını atacaktık. Bunda da Mehmet Keleş’in sözü vardı. Başkan sen başla buranın asfaltını ben atacağım demişti. Biz asfalt altı malzemeyi sermeye başladık ve asfaltı serecektik. Mehmet Keleş, siyaseten görevini sonlandırdı, istifasını verdi. Bu suretle asfalt kalmış oldu. Mevcut belediye başkanımız henüz imkanlarının olmadığını söyleyerek bu konuya sıcak bakmadı. Sayın Cumhurbaşkanımızın projeden bilgisi var. Kenan Sofuoğlu bu konuyu kendilerine aktarmıştı. Seçime kadar olan kış sezonunda Kenan Sofuoğlu ile birlikte Ankara’da Spor Bakanımızla görüşerek tekrar Bu spor tesisin yetişmesi için çalışmamızı yapacağız. Burada inşallah start vererek Düzce’ye güzel bir hizmet kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.