Süper öğretmen

Tezcan SOLMAZ/DÜZCESONHABER

Süper öğretmen
7.05.2019 - 01:01

 Şehit Teğmen Uğur Altan İlkokulu 2. Sınıf öğretmeni Tuncay Öztürk sokaktan topladığı atık kağıt, poşet, karton gibi malzemeleri derslerin konularına göre tasarlayarak öğrencilerine anlattığı konularda geçen hayvan, mekan ve maddeleri tanıtıyor. Öğrenciler hem eğleniyor hemde konuları bu yöntemle daha çabuk öğreniyorlar.

Düzce Şehit Teğmen Uğur Altan İlkokulu 2. Sınıfların sınıf öğretmeni Tuncay Öztürk, dersleri eğlenceli hale getirmek ve anlattığı konuları öğrencilerin daha kolay anlamasını sağlamak için atık malzemelerden figürler yapmaya başladı.

HAYAT BİLGİSİ DERSİ İÇİN KOYUN VE EŞEK YAPTI

Öğretmen Tuncay Öztürk, Hayat Bilgisi dersinde anlattığı hayvancılık konusu için sokaktan topladığı karton ve atık yünlerden koyun yine topladığı kartınla eşek yaptı. Bu sayede çocuklara koyun ve eşeklerin Anadolu halkı tarafından ne amaçla kullanıldığını ve hayvanların özelliklerini anlattı.

MÜZİK DERSİ İLE BEDEN EĞİTİMİNİ BİRLEŞTİRDİ

Öğretmen Öztürk ayrıca beden dersleri ile müzik derslerini birleştirerek bir halk oyunu grubu kurdu. Öğrenciler spor yaptırmanın dışında müzik ile birlikte kurduğu Seymen ekibi hem spor yapıyor hemde halk oyunu gösterisi sunuyor. Bir süre sonra daha profesyonel hale gelen öğrenciler gösterilerini 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile özel gösterilerde de sunmaya başladılar.

SOSYAL BİLGİLER DERSİ İÇİN SAHNE KURDU

Öğretmen Tuncay Öztürk, Sosyal Bilgiler dersinde tarihi anlatmak için kendi çabaları ve yine atıklardan tiyatro sahnesi kurdu. Sahnede aynı zamanda Hayat Bilgisi dersi için yapılan eşek, koyun, inek maketleri de kullanılıyor. Bu sayede öğrenciler tarihi kahramanları öğrendikleri gibi tiyatro sanatı yapma yeteneği kazanıyorlar.

“ATIKLARI GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Öğretmen Tuncay Öztürk, atıkları geri dönüştürmeye çalıştıklarını ifade ederek “Atık materyalleri geri dönüşüme kazandırmaya çalışıyoruz. Kartonlardan, kağıtlardan ve poşetlerin içini doldurarak, kartonları bantlayarak ve atık yünlerden koyun yaptık. Kartonlardan eşek yaptık. Artık boyalarla eşeğimizi boyadık. Bunlarla Hayat Bilgisi dersinde hem hayvanların neye benzediğini gördüler çünkü eşek görmeyen, koyun görmeyen çocuklarımız var. Bu şekilde atıkları değerlendirip doğa ve çevreyle ilgili olan geçmişten günümüze taşımacılığa kadar hayvanlarımızın da teknolojiye nasıl yenildiğini anlatmış olduk” dedi.

“ÇOCUKLAR GÖREREK DAA KOLAY ÖĞRENİYORLAR”

Öztürk, öğrencilerin görerek daha kolay öğrendiğine dikkat çekerek “Çocuklar yaparak, yaşayarak ve tutarak daha iyi öğrenirler. Şimdi ben “Önceden atlar, eşekler vardı. Taşımacılık eşeklerle yapılıyor” deseydim birkaç kişi öğrenirdi. Ama çocuklarında yardım ederek yaptığımız bir eşek yada koyun modeli öğrenmeye yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

“MAKETLERİ TİYATRO OYUNLARINDA DA KULLANIYORUZ”

Öztürk, maketleri ayrıca tiyatro gösterilerinde de kullandıklarını belirterek “Bunları Dede Korkut tiyatrosunda kullanıyorum. Sadece burada değil, günlük hayatta derslerde kullanıyoruz. Küçük, küçük piyesler oynuyoruz, şarkılar söylüyoruz. Örneği Barış Manço’nun “Arkadaşım Eşek” şarkısını söylerken kullanıyoruz ve çocuklar bunu çok seviyorlar. Günlük hayatta derslerde bunları kullanıyoruz. Atıkları sürekli değerlendiriyoruz. Atık maddelerden değişik figürler yapıp derslerimizde bunları değerlendirmiş oluyoruz” dedi.

“SEYMEN OYUNU DİSİPLİN SAĞLIYOR”

Beden ve müzik derslerini birleştirdiklerini bu sayede Seymen grubu kurduğunu belirten Öztürk, “Birinci sınıfta bağladık Seymen öğrenmeye, her yıl yeni bir oyun öğretiyorum. Çocukların davranışlarına göre kullanıyorum. Yanlış davranışları olan çocuklar belli bir süre Seymenlerden çıkıyorlar. Yanlış davranışını düşünüyorlar. Kendilerini düzeltiyorlar. Bu şekilde çocuklar 4. Sınıftan mezun olduklarında halk oyunları öğrenmiş birer birey olacaklar.  Bu şekilde profesyonel bir şekilde mezun olacaklar” şeklinde konuştu.

“DAHA KOLAY ÖĞRENİYORUZ”

Şehit Teğmen Uğur Altan İlkokulu 2. Sınıf öğrencisi Pırıl Yeşilbaş öğretmenleri sayesinde dersleri daha kolay anladıklarını belirterek “ Şarkı söylerken figürlerle oynuyoruz. Derslerde öğretmenimiz ne yapacağımız anlatıyor. Kantinde yada atık kutusunda kartonlar var. Onlarla yapıyoruz. Daha kolay öğrenmemize yarıyor. Görmediğimiz hayvanları görüyoruz. Öğretmenimizi çok seviyoruz” dedi.