Geleceğin bilim adamları

Tezcan SOLMAZ/DÜZCESONHABER

Geleceğin bilim adamları
18.05.2019 - 02:09

Fatih Ortaokulu öğrencisi Fatih Öz küçük kardeşinin deterjanlarla oynaması ve zarar görme tehlikesine karşı sınıf arkadaşı ile birlikte sadece erişkin kişilerin açabileceği akıllı deterjan dolabı yaptı.

Düzce Fatih Ortaokulu 7. Sınıf öğrencisi Fatih Öz ile sınıf arkadaşı İlhan Demir, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi için proje üretmeye karar verdiler. Genel olarak etrafta görünen sorunların çözümüne yönelik çalışma yapılan derste Fatih Öz, küçük kardeşinin de zaman zaman tezgahların alt raflarına konulan deterjanlarla oynadığını görünce akıllı deterjan dolabını geliştirmeye ve sadece erişkin kişilerin açabileceği şekilde tasarlamaya karar verdi.

Arkadaşı İlhan Demir ile fikir alışverişinde bulunan Fatih Öz isimli öğrenci dolap üzerine elektronik mıknatısı devre dışı bırakacak ve hepsine aynı anda basıldığında sistemin çalışmasını sağlayacak buton koydu. Erişkin bir insan el büyüklüğüne göre yapılan butonlara çocukların aynı anda basması imkansız hale geliyor ve dolap kapısı açılmıyor.

Proje hakkında bilgiler veren Fatih Öz isimli öğrenci, “Biz derste bir proje yapalım dedik. Ne yapalım diye düşünürken küçük kardeşlerimiz olduğu için daha önce de başımıza gelmişti deterjanları kurcalıyorlardı. Deterjanlar alt raflarda bulunduğu için erişmeleri kolay oluyordu. Deterjanları alıp dökmüşlerdi ve bizim de böyle bir proje yapmak aklımıza geldi. Böyle bir proje ortaya çıkardık” dedi.

Öz, daha sonra akıllı deterjan dolabı ismini verdiği dolabın çalışma sistemini anlatarak “Küçük kardeşlerimiz evlerde genelde yakın yerlerde tutulan deterjanlara ulaşamasın diye bu akıllı deterjan kutusunu yaptık. Deterjanlara ulaştıkları zaman kimyasal madde içerdiği için zarar veriyor. Bu projeyi yaparken İhsan arkadaşımla bilgi alışverişi yaptık ve hayata geçirdik.  Projede 5 buton, led ve elektronik mıknatıs kullandık. Açılması için butonların beşine de basılması gerekiyor. Onun dışında dolabı eğdiğimizde yada zorladığımızda açılmıyor. 5 butona birden basıldığında yeşil ışık yanarak dolap kapağı açılıyor. Küçük çocukların elleri buna yetmeyeceği için basamıyorlar. Sadece 1 yada 2 tanesine basıldığında dolap açılmıyor” ifadelerini kullandı.

Fatih Ortaokulu Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Öğretmeni Dilek Yılmaz ise öğrencilerin çevrelerinde ki sorunlara karşı proje ürettiklerini ifade ederek “Biz 3 yıldır Düzce kodluyor projesi kapsamında okulumuzda kodlama ve robotik çalışmalar yürütüyoruz. Öğrencilere önce algoritma kavramını öğretiyoruz.  Daha sonra skeş programla ile kendi oyunlarını kendileri kodluyorlar. İleri seviyede ardinyo kartları kullanarak çeşitli sensörleri çalıştırıyoruz. Öğrenciler çevrelerinde gördüğü, yaşadığı problemlere çözüm üretiyorlar. Bu problemlerden biri de deterjanlardı. Çevrelerinde kardeşleri var, küçük çocuklar var. Kolayca erişebildikleri için bunları nasıl güvenli hale getirebiliriz diye düşünürken fikir alışverişi yaparak ürün ortaya çıktı. Ürünümüzde yetişkin insanların elinin parmaklarının yetişebileceği 5 buton var. Butonların hepsine aynı anda basıldığında elektronik mıknatısın elektriğini keserek açılmasını sağlıyoruz. Biz ufuklarını açmaya çalışıyoruz. Küçük yaşta öğrenilen bilgilerle ileride daha güzel projeler çıkarıp belki de ulusal yada uluslararası platformlarda ülkemizi temsil edeceklerine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Akıllı deterjan dolabının mucidi öğrenciler ileride bilgisayar mühendisi olmak istediklerini söylediler.