Lastik fabrikası atıklarını köye bıraktı

Tezcan SOLMAZ/DÜZCESONHABER

Lastik fabrikası atıklarını köye bıraktı
12.01.2019 - 01:58

 Duraklar Köyü’nde, Düzce 1. OSB sanayi bölgesine yakın evlerin bulunduğu dere içerisinde bir lastik dönüşüm fabrikası atıklarını bıraktı. Atıklardan etrafa yoğun koku yayıldı. Kokudan 2 çocuk zehirlendi, köyde ki çocuk ve kadınlar ise evlerini boşaltarak akrabalarına gittiler.

Düzce’nin Duraklar Köyü’nde, Beyköy 1. OSB’ye yakın evlerin bulunduğu alandan geçen dere içerisinde sanayi içerisinde faaliyet gösteren lastik dönüşüm fabrikası atıklarını bıraktı. Kokunun ve etrafa yayılan geniz yakan gaz nedeniyle 2 çocuk zehirlendi. Çocuklar olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekiplerinin oksijen takviyesinin ardından babaları tarafından başka bir köye götürüldü.

Durumun haber verilmesi üzerine olay yerine AFAD, jandarma ekipleri geldi. 112 Acil Sağlık ekipleri AFAD ve jandarma ekipleri ile vatandaşların kokudan etkilenmemesi için maske dağıtarak, vatandaşların takmasını istedi. Bölgeye gelen herkes maske takarak nefes almaya başladı. Diğer yandan köyde bulunan ve kendisini kötü hisseden kadınlar ile çocuklar evlerini boşaltarak başka köylerde ki akrabalarına gittiler.

Evi terk ettiğini söyleyen yaşlı bir kadın “Karşıda ki evin çocukları istifra etti aldılar götürdüler. Bende evi terk ettim gidiyorum köyüme. OSB’den zehirler geliyor” dedi.

Başka bir köy sakini ise “Biz 4 gündür bu atıklarla sorun yaşıyoruz. Çağırıyoruz gelmiyorlar, ilgilenmiyorlar. Komşularımız burada zehirleniyor. Şu an yoğun bir koku var. Çağırmamıza rağmen bizimle ilgilenen yok. Organize sanayiden yağmur suyuyla gelen atıklardan zehirlenme oluyor. 4 gün önce yaşadık, çağırdık kimse ilgilenmedi” dedi.

2 çocuğunun kokudan etkilendiğini söyleyen Erhan Kurnaz ise “Yaklaşık 1 saat önce evimize gelmek için mahalleye girdik, ağır bir koku duyduk. Önce ne olduğunu anlamaya çalıştık. Eve gelip kapımı açtığımda içeride aynı koku vardı. Kanal baktık, kanaldan siyah su akıyordu. Durumu jandarma ve sağlık ekiplerine haber verdim. Diğer kurumları aramama rağmen kimse bizimle ilgilenmedi. İlla 1 kişinin ölmesi mi gerekiyor? Benim 2 çocuğum etkilendi. Sağlık kontrolünün ardından başka bir köye kardeşimin evine bıraktım. Bende etkilenmiş durumdayım. Midem bulanıyor. Sesimi duyurmak için son raddeye kadar bekleyeceğim. Sesimi duyurmak için uğraşacağım. Nefes almakta zorluk çekiyorum. Maskeyi çıkaramıyorum. Şu an genizlerim yanıyor. Buraya ev yaptık yaşamak istiyoruz. 2 tane fabrika yağmuru fırsat bilip atıklarını buraya atıyorlar. Biz bu kadar etkileniyoruz. Bu su İSKİ aracılığı ile İstanbul’a kadar gidiyor. İSKİ’yi dahi aradım gelen, giden yok” dedi.

Duraklar Köyü Muhtarı Nail Soydaş, “Bu kanal DSİ’nin drenaj, yani arazileri kurutma kanalı. Sanayi ne hikmetse pis sularını buraya akıtıyor. Bunu gerekli yerlere ilettim hiç ses çıkarmadılar. Şikayet ediyoruz sadece jandarma ve 112 acil sağlık ekipleri geliyor. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, DSİ yada diğer kurumlar gelmiyor. Bu ilk kez olmadı. Düzeleceği yok. Fabrika eski lastikleri dönüşüp yapıp lastik haline getiren bir fabrika” şeklinde konuştu.

Bölgeye gelen AFAD ekipleri ise özel maskeler takarak gaz sızıntı incelemesi yaptılar. Olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.