Performansı neye göre ölçüler?

DüzceSonHaber

Performansı neye göre ölçüler?
14.01.2020 - 08:32

Düzce Belediyesi yönetimi işçi çıkarmak adına skandal bir uygulamaya imza attı. Yapılan performans değerlendirmesi adı altında ki işçi budama işleminde performansı eksik bulunan belediye çalışanları hakkında ahlak dışı hareket ettikleri ve iyi niyeti kötüye kullandıkları iddiasıyla savunma istendi. Belediye çalışanları bu durum karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedikleri gibi üzerlerine atılı suç nedeniyle karşı dava açmaya hazırlanıyorlar.

Düzce Belediyesi’nin yeni yönetimi belediyede fazla dediği 400 kişiyi işten çıkarmak için skandal bir uygulamaya imza attı. Düzce Belediyesi bünyesinde kurulan BELKA Anonim Şirketi bünyesinde çalışan işçilere ilk olarak memurlar, şefler ve müdürlerin doldurması için içerisinde “Aylık hedeflerine ulaşır. Yaptığı işi iyi ve doğru anlatır. Ekip arkadaşları ile uyumlu çalışır. Daha fazla öğrenmeye ve çalışmaya isteklidir. Yöneticileri ile uyumlu çalışır. Takım çalışmasında uyumlu ve başarılıdır. Başkalarının fikirlerine önem verir. Liderlik rolünü üstlenir ve başarılıdır. İş ve iş yerinin gerektirdiği kurallara uyar. Çalışma saatleri ve kişisel bakımına önem gösterir” gibi değerlendirme kriterlerinin sunulduğu bir performans değerlendirmesi yapıldı.

ÇALIŞANLARI BİRBİRİNE DÜŞÜRME POLİTİKASI

Üst düzey çalışanlarında değerlendirme yaptığı performans ölçümünde bazı çalışanlar, işçilere yüksek not verse dahi yüksek not alanlardan da savunma istenmesi belediye çalışanları arasında gerginliğe neden oldu. Düzce Belediyesi yönetimi ise “Üstlerin böyle değerlendirme” yapmış diyerek işin için sıyrılmak için yeni bir taktik geliştirdi.

ÇALIŞANLARDAN 25/2 ve 109. MADDELERDEN SAVUNMA İSTEDİLER

Performans değerlendirmesi sonunda kimin nasıl ve neye göre yaptığı anlaşılmayan performans değerlendirmesi sonucunda işçilerden 4857 iş kanununun 25/2 ve 109. Maddeleri gereği savunma istendi.

İŞÇİLERE RESMEN AHLAKSIZSINIZ DENDİ

Savunma istenen maddeler ise tamamen ahlaksızlık ve cinsel taciz yapan kişileri ilgilendiriyor. 4857 iş kanununun 25/2. Maddesi

Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.

b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.

c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.

d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması” maddelerini içeriyor.

İŞÇİLER AHLAKSIZLIK YAPMADIM DEMEK ZORUNDA KALDI

Diğer yandan gönderilen yazıya istinaden savunma yazısı istendi. Birim müdürleri tarafından hazırlanan savunma yazısı işçilere zorla imzalatıldı ve işçiler “Biz ahlaksızlık yapmadık” demek zorunda kaldılar.

ENGELLİ İŞÇİLERDE DEĞERLENDİRMEYE TABİ TUTULDU

Diğer yandan engelli çalışanlar hakkında da performans değerlendirmesi yapıldı. Engellilere her engelliler haftasında açıklama yaparak yanınızdayız diyen Düzce Belediyesi yönetimi engelli çalışanlarının gözünün yaşına bakmadı.

ÖZEL KALEME DEĞERLENDİRME YOK

Diğer yandan genel olarak torpilli çalışanların bünyesinde yer aldığı Özel Kalem Müdürlüğü’nde görevli çalışanlara ise performans değerlendirmesi yapılmadı. Yapılanlara ise yüksek not verilerek savunmaya gerek duyulmadı.

İŞÇİLER BU MADDELERDEN ATIRILSA 5 YIL İŞE GİREMİYOR

Diğer yandan işçilerin belirtilen 4857 sayılı iş kanunun 25/2  maddesinden işten atılmaları durumunda 5 yıl içinde tekrar iş bulmaları imkansız hale geliyor. Yüz kızartıcı suç kapsamına giren maddeler gereği işçiler başka firmalarda işe alınmıyorlar.

İŞÇİLER KAZAN KALDIRMAK ÜZERE

Yaklaşık 400 kişiyi kapsaman bu uygulama sonunda işçiler belediyeye karşı dava açmaya hazırlanırken, bazı işçiler ise kazan kaldırmaya hazırlanıyor. Savunmaların verilmesinin ardından yapılacak değerlendirmelere göre işçiler izleyecekleri yolu belirleyecekler.