İstikrar paketi iş dünyasına moral olacak

DüzceSonHaber

İstikrar paketi iş dünyasına moral olacak
19.03.2020 - 11:59

Tüm dünyada etkisini giderek arttıran ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen Covid-19 Yeni Tip Korona Virüsü dolayısıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomiye negatif yansımaları olmuş, ilerleyen süreçlerde de olmaya devam edeceği öngörülerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkalığında, kamu kurumları yetkilileri, özel sektör  temsilcileri ve hükümet temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen eşgüdüm toplantısında ülke ekonomisine nefes aldıracak önlem paketleri açıklandı.

Geçtiğimiz günlerde Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin tarafından basın toplantısında açıklanan acil önlemler önerilerinin yanı sıra birçok konuda da önlemler özel sektörün mevcut pandemi durumundan en az zararla kurtulmasına olanak sağlayacak.  Yapılan ekonomik istikrar önlem paketleri açıklaması hakkında görüşlerini dile getiren Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin; “Dünyayı etkisi altına alan Korona Virüs tehdidi dolayısıyla devletimiz sürecin en başından bu yana en hızlı şekilde kararlar alarak hem halk sağlığını hem de ülke ekonomimizi ayakta tutmayı başarmıştır. Dünya’da virüs salgını ve sonuçlarına en hızlı reaksiyon veren ülke olduk. Şu an hem yatırım hem de yaşam olarak Dünya’daki en güvenli ülkeler arasındayız. Bu durumun yaşanmasında emekleri olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm üst düzey idarecilerimize teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Dün akşam yapılan eşgüdüm toplantısından iş dünyasına yönelik çıkan sonuçlar ise şu şekilde listelendi;

- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6'şar ay ertelendi.

- Konaklama vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacak.

- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelendi.

- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18'den yüzde 1'e indirildi.

- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak.

- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.

- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank'a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek.

- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ'lere verilecek.

- Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edilecek.

- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80'den yüzde 90'a çıkartılacak, asgari peşinatı yüzde 10'a düşürülecek.

- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline "mücbir sebep" notu düşülecek.

- Asgari ücret desteği devam edecek.

- Mevzuatlardaki esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirilecek.

 - Kısa Çalışma Ödeneği devreye alınarak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyeti azaltılmış olacak.

- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkartılacak.