Yılmaz’ın çabaları karşılığını buldu lastik yakılması kanun teklifinden çıkarıldı

Yılmaz’ın çabaları karşılığını buldu lastik yakılması kanun teklifinden çıkarıldı
27.11.2020 - 15:16

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce’nin aralarında bulunduğu vilayetlerde lastik yakılmasının önünü açan kanun teklifi ile ilgili çalışma yaptı. Çalışmalar karşılığını buldu ve lastik yakma ibaresi kanun teklifinden çıkarıldı.

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce’nin aralarında bulunduğu vilayetlerde lastik yakılarak enerji edilmesinin önünü açan kanun teklifi üzerinde çalışma yaptı ve çalışma sonucunda lastik yakma maddesi kanun teklifinden çıkarıldı. Yılmaz yaptığı açıklamada “Bundan 15 gün önce atık lastiklerin yakılmasıyla alakalı sosyal medyada ve yazılı-görsel medyada haberler çıkmaya başladı. Bizde konuyu takip ediyorduk. Genel Kurula bu konu geçtiğimiz hafta Salı günü geldi. Genel kurula gelir gelmez kanun teklifinin metnini yani 238 sayılı torba kanun teklifi metnini aldık. İncelediğimizde  biyokkütle ithal edilmemek kaydıyla her türlü tarım, orman ve hyvan su ürünlerinin atıklarını bu atıklarla elde edilen tehlikesiz ürünlerin işlenmesini ve işlendikleri tesislerin tehlikesiz arıtma çamurlarını, belediye atıklarını, çöp gazı dahil ve atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan ürünler diyen bir kanın teklifi. Biz kanun teklifini alır almaz bio kütle tanımında geçen atık lastikleri kısmının Düzce kamuoyunda son günlerde konuşulduğunu bildiğimiz için ben grup başkan vekilimize kanın teklifini götürdüm. Bu atık lastikler konusu iğreti edici bir durum. Bunun AK Parti grup başkan vekilleri ve AK Parti gurubu ile görüşülerek tekliften çıkarılmasını istiyoruz diye beyan ettik. Bakan Yardımcısı bize atık lastiklerin işlenmesi sonucu çıkan ürünlerle alakalı bir durum ve de bu eski kanunda da geçiyor dedi. Ben eski kanunu o güne kadar incelememiştim. Eski kanunda geçiyorsa tekrar tanımlamanın bir anlamı yok dedim. Bunu çıkaralım diye kendilerine ifade ettim. Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeler var orada Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi olduğu için komisyona gidip çalışmaları orada takip ettim. Bir ses seda olmayınca ben konuşma yaptım. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, biz o değişiklik teklifini önerdik. Biokütle tanımından atık lastiklerin işlenmesi sonucu elde edilen ürünleri çıkardık ifadesinde bulundu. Değişiklik teklifini ilgili madde gelince değiştireceklerini söylediler. Bende baktım gerçekten değişik teklifi burada baktık atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan ürünlerden enerji üretilmesiyle ilgili olan kısım  çıkarıldı. Madde görüşüldü ve kanunlaştı” dedi.

 Tanal algı oluşturmaya çalıştı

Yılmaz, CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın algı oluşturma çabası içinde olduğunu ifade ederek “Ama bu arada geçen zaman zarfında özellikle Perşembe günü CHP İstanbul Milletvekili sayın Mahmut Tanal Düzce milletvekillerinin Düzcelilerin taleplerine kulak tıkadığı ve kendisinin dahli ile değiştirildiği yönünde bir algı oluşturdu. Bizde kendisine karşı bir açıklama yaptık ve bize olan ithamlarını da cevaplamaya çalıştık. Sayın Tanal’ın rencide edici siyasi nezaketten uzak sözlerine karşılık  kendisinin geçmiş dönemde ki hal ve hareketleri ile ilgili paylaşımlar yaptık” dedi.

Düzce’nin hava kirliliği tehlikeli sınırlarda

Yılmaz, kanunla ilgili yapılan görüşmelerde özellikle Düzce’nin hava kirliliği sınırının tehlikeli sınırda olduğunu ilettiklerini belirterek “Biz Bakan Yardımcısına giderken Düzce’nin hava kirlilik raporlarını aldık. Dedik ki Düzce’de böyle bir şey yapılamaz. Yapılmasına müsaade edilemez. Çünkü Düzce’nin hava kirlilik değerleri son derece tehlikeli bir sınıra gelmiştir. Düzce’de dün 12.00 ile 15.00 saatleri arasında hava kirliliği had safhaya ulaşmış. Zaten çevre kanunu atık lastiklerin yakılmasına müsaade etmiyor. Türkiye’de her sene 300 bin ton atık lastik ortaya çıkıyor. Bu 300 bin ton atık lastiğin 260 bin tonu yakılarak imha ediliyor. Bunların yüzde 90’nı mevcut çimento fabrikalarında yakılarak imha ediliyor” dedi.

Önce ki görüşmelerde Düzce ifadesi geçmemiş

Atık lastik ifadesinin kanuna 2016 yılında eklendiğini ve kendilerini itham eden CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın bu tarihte Meclis Genel Kurulunda bulunmadığını söyleyen Yılmaz şöyle devam etti: “Bu süreçte Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın, Düzce milletvekillerinin ilin gündemiyle ilgilenmediği, sorunlara kulak tıkadığı yönünde açıklamaları oldu. Maddenin kendisinin dahli ile değiştirildiği gibi bir algı oluşturmaya başladı. Bizde bunun üzerine sosyal medyadaki mesajlarımızı paylaştık. Bize karşı olan ithamları cevaplamaya çalıştık. 5346 sayılı yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımı teklifini açtık. Önceki dönem kanun metni de elimizde. İlk hali 2005’te çıkmış ve atık lastikler kısmı kanuna 2016 yılında girmiş. Geçmişe dönük araştırmalar yaptığımızda bizim ile ilgili iddiada bulunan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın 18-19 Kasım 2020 tarihinde ki genel kurulda bulunmadığını gördük.  Teklif görüşülürken atık lastikler kısmı iki kez geçmiş. Teklif görüşülürken genel kurulda olmayan Mahmut Tanal o hafta genel kuruldaymış. Tutanaklarda ne Düzce nede atık lastik ifadesi bir kez geçmemiş.”

Düzce’de nemalananlara müsaade etmeyeceğiz

Yılmaz, Düzce kamuoyunu yalan yanlış ifadelerle yönlendirmeye çalışanlara asla müsaade etmeyeceklerinin altını çizerek “Düzce kamuoyunu yalan yanlış ifadelerle yönlendirmeye çalışan, Cumhur ittifakının başarılarından rahatsız olan ve Düzce’den nemalanma çabasına girişen bir takım insanlar var. Biz bunlara müsaade etmeyeceğiz. Düzceliyi Düzceliden daha fazla düşünecek insan yok. Benim evim burada. Eşim ve çocuklarım burada yaşıyor. Ben bu havayı soluyorum. Benim kendi soluduğum havanın kirletilmesine müsaade etmem mümkün olabilir mi? Biz Düzce ile alakalı tüm gelişmeleri takip ediyoruz ve ilgili mercilere iletiyoruz. Bakan yardımcısı ile görüşmeye giderken Düzce’nin son 6 günlük hava kirlilik raporlarını da yanıma aldım. Düzce’de böyle bir şey yapılmasına müsaade edilemeyeceğini, Düzce’nin hava kirlilik değerlerinin son derece tehlikeli olduğunu belirttim. Çere Kanunu da atık lastiklerin yakılmasına kesinlikle müsaade etmiyor” diye konuştu.