Düzce’nin hava kirleticileri belli oldu

19.12.2020 - 13:16

Düzce’de geçtiğimiz aylarda en kötü seviyeye ulaşan hava kalitesi ölçümleri sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Düzce’ye gönderdiği mobil hava kalitesi ölçüm cihazlarının verileri belli oldu. Düzce’de 4 ana kirletici belirlenirken Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü kirleticilerle ilgili ciddi tedbirler alınacağını söyledi.

Düzce’de geçtiğimiz ay yapılan hava kalitesi izleme sonuçlarına göre hava kalitesi en kötü seviyeye ulaşarak nefes alınamaz duruma geldi. Bunun üzerine Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşerek Düze’de ki kirleticileri tespit etmek amacıyla 4 ana noktaya mobil hava kalitesi ölçüm aracı getirdi. Yapılan ölçümlerde Düzce’nin 4 ana kirleticisi ve oranları tespit edildi.

Başkan Faruk Özlü yaptığı açıklamada “Yaptığımız ölçümler ve geçen 3 yıla ait değerlendirmeler sonucunda Düzce’de ki hava kirliliğinin kaynaklarına ilişkin ilk sonuçları almaya başladık. Bunları 4 ana gruba ayırabiliriz. Birinci fabrika bacalarından çıkan kirlilik, etkisi yaklaşık yüzde 25-30 civarında. İkincisi evlerde ki kömür yakıtından kaynaklanan hava kirliliği, bunun da sayısal karşılığı yüzde 22-25 civarında. Özellikle büyük kamyonların dizel yakıtlı kamyonların çıkardıkları egzoz gazlarından meydana gelen kirlilik. Bunda sadece şehir içi trafiği değil ilimizden geçen D-100 karayolundan geçen araçların oluşturduğu kirlilik var. Otobandan günde 80 bin üzerine araç geçiyor, D-100’den günde 25 binden fazla araç geçiyor. Bunların meydana getirdiği kirlilik söz konusu. İlk elde ettiğimiz sonuçlar bunların sayısal değerlerinin birbirlerine çok yakın olması. Yani birisi çok önde biri çok geride değil. Dördüncü önemli kaynak özellikle sanayi sitelerinde ısınma amaçlı yakılan atık yağlar. Bunun çok büyük etkisi var. Atık yağ ve lastik yakmadan kaynaklanan kirlilik var.   Bunların sayısal değerlerini tespit ettik. Hemen hemen yüzde 22 ile 30 arasında bir orana sahipler. Önümüzde ki günlerde bunların üzerine gideceğiz” dedi.

FABRİKALAR MERKEZİ SİTEMLE İZLENECEK

Kirletici olarak belirlenen fabrikalara merkezi sistemle izlenecek bir sitem takılanacağını söyleyen Özlü “Bütün fabrikalarımızın standartlara uygun bir şekilde  bacalarına filtre taktırmalarını arzu ediyoruz. Bunu da merkezi bir sistemle izleyeceğiz. Bunar hiçbir zaman devre dışı kalmayacak. Devre dışı kaldıklarında merkezi siteminde uyarı olacak. Dolayısıyla cezai işlem uygulamasına gerek kalmadan fabrikalarımızın standartların gerektirdiği baca filtrelerini taktırmalarını önemle rica ediyoruz” dedi.

RİCAMIZ YAĞ VE LASTİK YAKILMAMASI

Özlü özellikle Düzce’de yap ve lastik yakılmamasını isteyerek “Özellikle eski, yeni ve küçük sanayi sitelerinde ki iş yeri sahiplerimizin, esnafımızın, motor yağı yakmamalarını istiyoruz. Çünkü gerçekten ciddi boyutlarda kirliliğe neden oluyor. Bununla ilgili öncelikle gidip uyaracağız. Ancak devam ederlerse cezai işlem uygulayacağız. Bunun miktarı çok yüksek. Ben özellikle esnafımızdan ve vatandaşlarımızdan motor yağı yakmamalarını, lastik yakmamalarını rica ediyorum” dedi.

 

 

 

Youtube kanalımıza abone olarak yeni
videolarımızdan ilk siz haberdar olun.
Youtube Adresimiz