HDP’li 9 milletvekiline fezleke hazırlandı hazırlayan çok tanıdık

DüzceSonHaber

HDP’li 9 milletvekiline fezleke hazırlandı hazırlayan çok tanıdık
20.02.2021 - 16:09

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu'nca 6-8 Ekim olayları ile ilgili HDP'li 9 milletvekili hakkında fezleke hazırladı. Fezleke Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Fezlekenin Düzce’de bir dönem Cumhuriyet Başsavcısı vekili görevinde bulunan Ahmet Altun tarafından hazırlandığı öğrenildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu 6-7-8 Ekim 2014’teki Kobani olayları ilgili kamu davasında HDP’li 27. Dönem Milletvekilleri Fatma Kurtulan, Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Hakkı Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Sezai Temelli, Pero Dündar ve Pervin Buldan hakkında fezleke düzenledi.

Adalet Bakanlığı'na gönderildi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren 108 sanıklı davada “şiddet olaylarının başlatılması ve devam ettirilmesi yönünde hareket ettiklerine dair deliller elde edilen” vekiller hakkında, “dokunulmazlıklarının kaldırılması” talebiyle düzenlenen fezleke, TBMM’ye sunulmak üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi.

Fezlekeyi hazırlayan tanıdık

Fezlekenin soruşturmayı büyük titizlikle yürüten ve bir dönem Düzce’de de görev yapan Ahmet Altun tarafından hazırlandığı öğrenildi. Altun, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Düzce’de FETÖ’ye yönelik önemli soruşturmalara imza atmıştı.

Altun tarafından hazırlanan iddianame şu şekilde;

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçlarını Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianame, 30 Aralık'ta Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 27'si tutuklu, 6'sı adli kontrollü, 75'i yakalamalı 108 şüphelinin bulunduğu iddianame ve ek klasörlerin fiziki hali ise bugün mahkeme kalemine teslim edildi.

Alınan bilgiye göre, 2 bin 676 mağdur müştekinin bulunduğu iddianame 3 bin 530 sayfa ve 6 ciltten oluşuyor. Delil ve savunmaların da yer aldığı 300 ek klasör de iddianameyle birlikte gönderildi.

- Suçlamalar

İddianamede yer alan şüpheliler, "azmettirici" sıfatıyla olay tarihinde ülke genelinde işlenen eylemlerden sorumlu tutuluyor.

Bu kapsamda şüpheliler, birer kez "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", 37'şer kez "nitelikli adam öldürme", 29'ar kez "öldürmeye teşebbüs," 3 bin 777'şer kez "mala zarar verme", 25'er kez "alıkoyma", 395'er kez "hırsızlık", 15'er kez "yağma", 308'er kez "iş yeri ve konut dokunulmazlığı ihlali", 13'er kez "Türk bayrağını yakma", 7'şer kez "Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet" ile suçlanıyor.

Türk Ceza Kanunu'na göre söz konusu suçlardan "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ile "nitelikli adam öldürme" suçları işleyenler için "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" uygulanıyor.

Soruşturmanın geçmişi

Suriye'deki iç savaşı fırsat bilen terör örgütü DEAŞ'ın, Kobani'ye (Ayn el-Arap) saldırması üzerine Ekim 2014'te HDP yönetimi ile terör örgütü PKK elebaşları, sokağa çıkma çağrısında bulundu.

Bunun üzerine aralarında İstanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakır'ın da olduğu 35 il ve 96 ilçede yasa dışı gösteriler başladı. Terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması, kolluk güçlerinin yanı sıra sivilleri de hedef aldı.

Olaylarda 37 kişi hayatını kaybetti, 761 kişi yaralandı, 197 okul yakıldı, 269 kamu binası tahrip edildi, 1731 ev ve iş yeri yağmalandı, 1230 araç ise kullanılamaz hale getirildi.

Kolluk kuvvetlerinin müdahalesinin ardından olayların failleri yakalanarak haklarında adli işlem başlatıldı.

Saldırıların yaşandığı il ve ilçelerde adli süreç devam ederken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da sokaklarda terör estirenleri azmettirenlere yönelik soruşturma başlattı.

Bu kapsamda 35 il ve 96 ilçedeki soruşturma dosyaları ile delilleri toplayan savcılık, 25 Eylül'de operasyon için düğmeye bastı ve Ankara merkezli 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Eş zamanlı operasyonda, Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün ve Emine Ayna'nın da aralarında bulunduğu 20 kişi adreslerinde gözaltına alındı.

Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilenler arasında, terör örgütü PKK'nın sözde dağ kadrosundan Cemil Bayık, Ali Haydar Kaytan, Rıza Altun, Duran Kalkan, Murat Karayılan, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Sabri Ok, Salih Müslüm Muhammed ile kadın yapılanmasında yer alan Azime Yılmaz ve Hacire Ateş de bulunuyor.

Ayrıca olay tarihinde HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi olan HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, dönemin MYK üyelerinden Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç ile Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Van Milletvekili Sezai Temelli ve İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü hakkında ise fezleke düzenleneceği bildirildi.

Öte yandan iddianamenin kabul edilmesi halinde duruşmaların Sincan Ceza İnfaz Kurumların Yerleşkesi'ndeki salonlarda görülmesi bekleniyor.