İki başkanın görüşü ortak

DüzceSonHaber

İki başkanın görüşü ortak
17.05.2021 - 12:14

Düzce’de faaliyet gösteren Elektrikçiler ve Kahveciler Esnaf Odaları başkanları koronavirüs salgını nedeniyle yaşadıkları zorlukları anlatarak yeni dönemde esnafa destek verilmesi talebinde bulundular.

Düzce Elektrikçiler Odası Başkanı Serhat Geçtim yaptığı açıklamada “Nihayet normalleşme takvimi açıklandı yine Esnafımız son dakika golü yedi. Tabiri caizse, bir gün kala açılacak esnaf nasıl hazırlık yapacak? Nasıl bir sonraki güne hizmet verecek anlamış değilim. Ayrıca esnafın derhal desteklenmesi gerekmektedir. Esnaf öz sermayesini tüketmiş, borç batağı içindedir. Yeniden işyerini açacak, hizmet verebilecek gücü kalmamıştır. Bu takvim ile birlikte Acil destek takvimi de açıklanmalıdır. Kira borcu, Vergi borcu, SGK borcu, Kredi borçları, Piyasa borçları ve dahası. Esnafın hareket kabiliyeti tamamen daralmıştır. Bu şekilde bir açılma Esnafı rahatlatmayacağı bir gerçektir. Ülkenin mihenk taşı olan esnaf ve sanatkar desteklenmeli ve bitmekte olan can suyu takviye edilmelidir. Kademeli kapanmada hafta sonları yasakları da esnafın gelirini düşürecektir. İnşallah hafta sonu açılma normale döner. Bu şekilde Destek olmazsa açılma ile kapanma arasında bir şey fark etmeyecektir. Ahi olmazsa olmaz, Rabbim Yar ve yardımcımız olsun” dedi.

Düzce Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Osman Ataseven de 1 Haziran itibarıyla iş yerlerinin açılmasını istediklerini, ayrıca esnafın desteklenmesi gerektiğini belirterek “İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı kademeli normalleşme kurallarını gücümüzün yettiği kadar konuştuk, basın yoluyla sesimizi duyurmaya çalıştık. Gerekli yazışmaları yaptık. Sesimizi Düzce Kahveciler ve Otelciler Esnaf Odası olarak, üst kuruluşumuz olan Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği ve tüm Türkiye genelindeki 81 ilin oda başkanları , birlikleri ve federasyon olarak Ankara'ya duyurmaya çalıştık. Her seferinden bu kararlar alınırken esnaf temsilcileri olarak bizlerin de görüşlerinin alınmasını aksi taktirde esnafın bitme noktasına geleceğini ve kepenk kapatmak zorunda kalacağını dile getirdik.

Koranavirüs salgın süreci başladığından beri yükü çeken küçük esnaf oldu. 17 Mayıs Pazartesi gün yapılacak olan kabine toplantısının ardından yeni dönem uygulamaları açıklanacaktı. Esnaf adına umutlanmıştık ama içişleri bakanlığımız pazar sabahı bir açıklama yaparak 1 Haziran' a kadar geçecek sürede uygulanacak olan kısıtlamaları açıkladı. Gördük ki olan yine küçük esnafa oldu. Bizim üstümüze düşen görevi küçük esnaf olarak yaptığımızı düşünüyorum. 1 Haziran'dan  itibaren geçen süreçte eğer esnaf adına iyileştirici, normale döndürücü kararlar alınmazsa kapanmaz yaraların açılacağına inanıyorum. Acil olarak kapanma süreleri dikkate alınarak esnaf kardeşlerimizin yeniden ayakta durabilmesi ve desteklenmesi , işlerini idame edebilmesi için sıfır faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır. Biz hibe istemiyoruz. sadaka istemiyoruz sadece işyerlerimizin  mekanlarımızın açılmasını istiyoruz. işimizi, aşımızı, rızkımızı kazanalım istiyoruz. Tek dileğimiz artık 1 Haziran itibariyle kısıtlama olmadan normalleşmektir. Sektör olarak çok zor süreçten geçtiğimiz bu dönemde siz kıymetli  arkadaşlarımı, abilerimi, kardeşlerimi saygı  ile selamlıyor göstermiş olduğunuz sabırdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.