Yerel seçimlerde ne olabilir?

Tezcan SOLMAZ/DÜZCESONHABER

Yerel seçimlerde ne olabilir?
22.01.2019 - 17:41

31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesi AK Parti, MHP,CHP ve İYİ Parti’nin adayları Düzce merkez, ilçe ve beldelerinde yarışa girecek. Bu durumda hangi ilçede ve beldede hangi partinin adayının seçileceğine yönelik tahminler şimdiden başladı. Bizlerde seçimler öncesi ufak bir tahminde bulunmak istedik.

Düzce Merkez :

Düzce Merkez’de AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin adayları oldukça güçlü görünüyor. Seçimler bu 3 partinin arasında gidip, gelecek. AK Parti’nin adayı Faruk Özlü’nün bakanlık sıfatının da bulunması ve halk tarafından sevilmesi Özlü ismini ön plana çıkarıyor. Diğer yandan MHP’nin adayı Erdoğan Bıyık’ın Düzce’de doğup, büyüyen bir esnaf çocuğu ve esnaf olması, halka yakınlığı da göz ardı edilemiyor. İYİ Parti’nin adayı Ömer Küçük’ün ise sempatisi ve sevenleri oldukça fazla. Bu sebeple Düzce merkezde vatandaşlar çok fazla kimin belediye başkanı seçileceği yönünde tahminde bulunamıyorlar.

Akçakoca :

Akçakoca’da AK Parti’nin adayı mevcut başkan Cüneyt Yemenici olurken, MHP’de seçimlerde en güçlü isim olan Okan Yanmaz’la girecek. CHP ve İYİ Parti ortaklığında da Fikret Albayrak aday gösterildi. Bu durumda Akçakoca’da her ne kadar MHP’nin adayı Okan Yanmaz önde görünse de Akçakocalı seçmenler 2009 yılında olduğu gibi AK Parti ve MHP çekişmesinde, CHP’nin adayı Fikret Albayrak’ın aradan sıyrılabileceği konusunda fikirlerini beyan ediyorlar. Varsayımlar bir kenara bırakıldığında Akçakoca’da seçimleri alabilecek tek aday ise MHP’li Okan Yanmaz olarak görünüyor.

Gümüşova :

Gümüşova’da MHP’li rahmetli başkan Ahmet Bostancıoğlu’nun seçilmesi ile ilçe halkının MHP’ye sempatisi olduğu biliniyor. Daha sonra göreve gelen Belediye Başkanı Ahmet Azap’ın aday adaylığı sürecinde geri çekilmesi daha sonra tekrar “adayım” demesi ilçe halkının kafasını karıştırdı. Bütün bunların üzerine başarılı bir belediye başkanlığı dönemi geçiren ve belediye başkanlığı süresi sonrasında da önemli mevkilerde hizmetler veren Muharrem Tozan’ın aday olduğu Gümüşova’da seçimlerin favorisi MHP olarak gösteriliyor. Muharrem Tozan’ın belediye başkanlığı geçmişi ile ilçede ki MHP’li belediye başkanlığı geçmişi göz önüne alındığında, MHP’nin Gümüşova’da zorlanmadan açık farkla seçim kazanacağı ileri sürülüyor.

Gölyaka :

Gölyaka’da mevcut başkan Bekir Akbulut’un bazı iddialar sonrası gözden çıkarılıp yerine Yakup Demircan’ın aday gösterilmesiyle ilçeye yeniden heyecan geldi. Halktan uzak ve kendine özgü davranışlarıyla tepki toplayan Akbulut’un yerine aday gösterilen Demircan’ın her geçen gün sempati kazandığı konuşuluyor. İlçede MHP’nin adayı varlık gösteremezken, CHP ve İYİ Parti ittifak adayı Abdullah Şahin’in daha önce ki seçimlerde de milletvekili ve belediye başkan adayı olması daha sonra yaşadığı başarısızlıklar göz önüne alındığında Gölyaka’da AK Parti’nin seçimleri alabileceği konuşuluyor.

Cumayeri :

Cumayeri ilçesi MHP’nin seçim kazanacağı en garantili ilçe olarak gösteriliyor. Bağımsız aday olarak seçimlere giren Mustafa Koloğlu ufak bir farkla seçim kaybederken şimdi ise MHP’nin desteğini de arkasına aldı. AK Partili Belediye Başkanı Recep Tuna’nın çalışmaları her ne kadar göz doldursa da Koloğlu’na olan özlem ilçede iyiden iyiye kendisini hissettirmeye başladı. Sempatik ve cana yakın tavırlarıyla özellikle belediye başkanlığı görevi sona erdikten sonra dahi ilçede ağırlığını her zaman koruyan Koloğlu’nun yeni dönemde tekrar makam koltuğuna oturacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynaşlı :

Kaynaşlı’da son dönemlerde AK Partili belediye başkanı Erol Bayraktar hakkında ortaya atılan iddialar ve ilçe teşkilatının istifa etmesi ile birlikte rüzgar resmen MHP lehine döndü. Eski ve tecrübeli siyasetçi Birol Şahin halka nasıl dokunacağını ve ne gibi vaatlerle halkın karşısına çıkacağını açıkça gösterdi. Kaynaşlı’da da MHP’nin seçimleri açık ara farkla zorlanmadan kazanacağı iddia ediliyor.

Yığılca :

Yığılca’da Muzaffer Yiğit ağırlığı yerini korumaya devam ediyor. Aday adaylık sürecinde bir çok badire atlatan Yiğit, bütün bunlara rağmen tekrar aday olmayı başardı. Bakıldığında AK Parti adayı Muzaffer Yiğit kadar MHP adayı Rasim Çam da sempatik görünse dahi AK Parti’nin zorlanmadan seçim alacağı konuşuluyor.

Çilimli :

Çilimli Muhsin Yavuz’un kalesi haline geldi. AK Parti’nin adayı Muhsin Yavuz tek başına seçimlere girse bile seçim kazanacak konuma geldi. Yaptığı projelerle halkın sevgisini kazanan Yavuz’un karşısına da MHP’nin genç adayı Ömer Demirtaş çıktı. Demokrat Parti döneminde az bir farkla seçim kaybeden Demirtaş’ın 31 Mart  yerel seçimlerinde sürpriz yapması büyük olasılık. 1 Nisan sabahı görülecek.

Beyköy :

Beyköy’de AK Parti’nin adayı Osman Kılıç dışında ki adayların varlıkları pek konuşulmuyor. Tekrar aday olmayı başaran Osman Kılıç’ın en güçlü rakibi olan MHP’nin aday değişikliğine gitmesi beldede kafaları karıştırdı. Kılıç, sorunsuz ve tereyağından kıl çeker gibi seçimleri kazanacak gibi görünüyor.

Boğaziçi :

Boğaziçi Beldesi ile ilgili seçim tahmini yapmak çok kolay oluyor. Boğaziçi’nde AK Parti’nin adayı İbrahim Ercan büyük farkla seçimleri alacak gibi görünüyor.

Bu tahmin ve ön görüler yapılan anketler, halk arasında ki söylentiler ve diğer gözlemler göz önünde bulundurularak yapıldı. Sonuç olarak belediye başkanını seçecek olan halk en iyi cevabı ve kararı sandıkta verecektir. Görelim Mevla neyler neylerse güzel eyler.