Kanserde erken teşhis hayat kurtarır

Tezcan SOLMAZ/DÜZCESONHABER

Kanserde erken teşhis hayat kurtarır
6.04.2019 - 11:49

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Birimi personelleri tarafından 1-7 Nisan “Kanser Haftası” etkinlikleri kapsamında Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ve Düzce Krem Park AVM’de stant açılarak farkındalık etkinliği düzenlendi.

1-7 Nisan Kanser Haftası" nedeniyle gerçekleşen stant çalışmasında, Düzce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan standı ziyaret eden Düzcelilere bilgiler verildi. Ayrıca, kanser hastalığına karşı toplumu bilinçlendirmek ve kanserde erken teşhisin önemine vurgu yapmak amacıyla hazırlanan el broşürleri dağıtıldı.

Konuyla ilgili olarak bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, “Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır ve önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Günümüzde kanserin %30-50’si önlenebilir durumdadır. Kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınmak gerekmektedir. En önemlisi ise erken teşhistir. Birçok kanserin iyileşme olasılığı erken teşhis ile mümkündür” dedi.

Ayrıca ülke genelinde kanserde etken teşhis kapsamında Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri(SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri(ASM)’de meme kanseri tarama programı kapsamında  40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi, serviks kanseri tarama programı kapsamında 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir smear ve HPV DNA testi, Kolorektal kanseri tarama programı kapsamında 50-70 yaş arasındaki erkek ve kadınlara 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ücretsiz olarak yapılıyor.