Hani tabelalar Türkçe olacaktı?

Tezcan SOLMAZ/DÜZCESONHABER

Hani tabelalar Türkçe olacaktı?
10.05.2019 - 12:32

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tabela kirliliği ile mücadele programı kapsamında geçtiğimiz yıl tabelaların Türkçe olması yönünde uyarıda bulunmuştu. Bu kapsamda o dönemde AK Parti eski İl Başkanı Hikmet Keskin “Mega House” isimli iş yerinin adını Büyük Han olarak değiştirmişti. Ancak AK Parti’den Milletvekili Aday Adayı olan Ufuk Yılmaz’ın işlettiği kafenin adının halen İngiliz menşeili olması tepkilere neden oluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıl açıkladığı eylem planlarında ülke genelinde yabancı menşeili tabelaların Türkçe olması için uyarıda bulunmuştu. Tabela kirliliğiyle mücadele amacıyla başlatılacak kampanya ile Türkçe zorunluluğuna uyulması ve imlâ kurallarına aykırı tabelaların kaldırılması sağlanacak. Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) uygulamaya koyduğu standartlarla benzer kriterlerin uygulanacağı çalışmalar Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu’nca yürütülecek.

BELEDİYELERLE ORTAK ÇALIŞMA

Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu’nun belediyelerle ortak yürüteceği kampanyayla görüntü kirliliğinin engellenmesi ve Türkçe’nin korunması için tabelalarda Türkçe yerine İngilizce ya da Arapça kelimeleri kullanan işletmeler uyarılacak. TSE’nin belirlediği standartlara uygun olarak tabelada kullanılacak farklı dildeki ifadeler, Türkçe metnin en fazla yüzde 25’i büyüklüğündeki puntolarla yazılabilecek.

DANIŞMANIN KAFETERYASINDA TABELA YABANCI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uyarısına en çok özellikle AK Partili isimlerin dikkat etmesi gerekirken, AK Parti’den milletvekili Aday Adayı olan ve şimdilerde ise Düzce Belediye Başkanı danışmanları arasında yer alan Ufuk Yılmaz’ın işlettiği kafeteryanın isminin İngiliz menşeili olması dikkatlerden kaçmıyor. Vatandaşlar David People “Davut’un İnsanları” yazılı tabelaya tepki göstermeye başladılar.