Düzce’nin su sorununa kökten çözüm

DüzceSonHaber

Düzce’nin su sorununa kökten çözüm
6.01.2023 - 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
2

 

Düzce’de 28 Haziran 2022 tarihinde yaşanan sel felaketinde Düzce İçme Suyu regülatörünün hasar görmesi ile gündeme gelen ikinci regülatör ve içme suyu isle hattı yatırımına başlandı. Düzce’nin gelecek 50 senelik su ihtiyacına çözüm olacak olan proje tamamlandığında Düzce’ye günlük pompalanacak su miktarı metreküp bazında mevcudun iki katı olacak.

Düzce’de yaşanan sel felaketinin ardından, su ihtiyacını karşılayan ve Uğur Suyu üzerinde bulunan regülatör hasar görmüş, bununla birlikte şehre yaklaşık 1 hafta su verilememişti. Sel nedeniyle kaynaklanan arızanın ardından daha sağlam ve Düzce’nin gelecek yıllarına hitap edecek ikinci bir regülatör ve isale hattı için harekete geçildi. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün, Ankara temasları sonra proje yatırım programına alınarak hayata geçirildi.

Proje kapsamında Düzce’nin 50 yıllık su sorununa çözüm olacak olan Uğur Suyu isale hattının işe başlanması törenle yapıldı.

Törende konuşan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, içme suyu projesinin kendisi açısından Düzce için mega proje olduğunu vurgulayarak “Bugün son derece mutluyum. Bugünkü başlama töreni arkasında 3 buçuk yıl süre var. İhale geçen sene yapıldı. Mart ayında başlayacaktık. Ancak ekonomik dalgalanma sebebiyle bugün başladı. Maliye Bakanlığından 1 gün de izin çıkardık. Düzce içme suyu şebekesi ihalesi iki kısımdan oluşuyor. Birisi DSİ aracılığı ile ikincisi iller bankası aracılığı ile yapılacak. 3 kaynaktan su almaya düşünüyoruz. Uğur suyu, Bıçkı deresi ve Gürcü Asar Deresi” dedi.

“HASANLAR BARAJI PROJESİ MALİYETLİ OLACAKTI”

İlk etapta Hasanlar Barajı’ndan su almak içim proje hazırladıklarını ancak projenin maliyetli olduğunu söyleyen Başkan Özlü, “Esas proje Hasanlar Barajı projesiydi. 26 kilometre hat döşenmesi gerekiyordu. Ayrıca hat üzerinde yapılar vardı ve kamulaştırma gerekiyordu. Su kalitesi bu üç derede olduğu kadar iyi değildi. Bize arıtma maliyeti olacaktı. Bu üç dereden alacağımız suyu 1 liraya artırırken, Hasanlar Barajından aldığımız suyun arıtmasını 2 liraya mal edecektik. Buda suya zam yapmak demekti” ifadelerini kullandı.

“TÜM ŞEHİR ŞEBEKSİNİ MAHALLE MAHALLE DEĞİŞTİRECEĞİZ”

İsale hattıyla birlikte şehir şebekesinde de değişiklik yapacaklarını söyleyen Faruk Özlü, “Regülatör isale hattı artı arıtma bu kısım DSİ eliyle yapılacak 600 milyon maliyeti var. İkinci kısım kaynak onayları çıktı. 130 metreküp günlük arıtma tesisi ihalesi olacak. İş yapacaksanız önce yatırım programına sokmak gerekiyor. Kaynak tahsisi ikinci yıl olur. Projenin düşünce aşamasından temel atma aşamasına gelmesi 3 yıldır. Depo ve şebeke aşaması iller bankasından bir kredi kullanıyoruz. Ayrıca bunlarla birlikte 1200 kilometre olan Düzce’nin şehir şebekesinin eskimiş hatlarını değiştireceğiz. Bizim arıtma suyunun yarısı kayıp ve kaçak. Arıttığımız sular şebekede kayboluyor Yüzde 50’lik kayıp, kaçak oranını yüzde 10’a düşüreceğiz. Kayıp kaçakları bertaraf edip faturalandırdığımızda krediyi ödemiş olacağız. Bu yatırımlar kalıcı bir yatırımlardır ve Düzce’nin gelecek 50 yıllını karşılayacak yatırımlardır. Yüzde 2 nüfus artışını hesaba kattık ve ona göre planladık. Yapacağımız tesislerden isterse Beyköy Belediyesi içme suyu karşılayabilecek. Biz burada yaptığımız tüm çalışmalarda bozduğumuz yerleri tamir ede ede gideceğiz. Düzce’ye büyük bir yatırımı gerçekleştiriyoruz. Çok mutluyum. Düzce’ye kalıcı işler bırakmak istiyoruz Hep yaptığımız işler takdir görüyor. Bu içme suyu konusu en önemli konuların başında geliyor. Düzce’nin mega projesi Düzce içme suyu alt yapısının yenilenmiş olmasıdır. Ancak bu işler seçime kadar bitmez. İsale hattı 1 yılda biter ama şehir şebekesi uzun süreler sürer. Biz şehir şebekesini yenilerken bir anda bütün şehri kazmayacağız. Mahalle, mahalle yapıp üzerini kapatıp diğer mahalleye gideceğiz” dedi.

“BU YIL İÇİNDE BİTİRMEYİ PLANLIYORUZ”                           

DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu ise projeyi 2023 yılı içinde tamamlamayı planladıklarını belirterek “Son zamanlarda küresel ısınma etkisiyle aşırı  yağışların dolayı sık sık sel afeti ile karşılaşıyoruz. Düzce’de yaşanan selle birlikte regülatör zarar görmüş ve şehir susuz kalmıştı. Ancak yapılan çalışmayla birlikte kısa sürede su verildi. Ayni durum yaşanmasın diye merkez isale hattı ihalesini gerçekleştirdik inşaata başladık. Uğur suyu üzerinde 2 regülatör 1 depo 1 pompa yapacağız. 14 milyon metreküp ek yapılacak. Yapılacak tesis ile birlikte günlük su 27 milyon metreküp seviyesine çıkarılacaktır. Uzun vadede içme suyu sorunu kalmayacak. Boruların tamamı geldi. Hava şartları dahilinde inşaat çalışmalarına başlayıp 2023 yılı içinde bitirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.  

 


Editör: D. Son Haber